NIEUWSPAGINA

Verhalenvangers gezocht

Rivierenland staat bol van verhalen. Veel daarvan zijn opgeschreven en vastgelegd, maar nog meer verhalen zitten in ons hoofd. Daarom is het RAR gestart met het project ‘Sprekende Herinneringen’. Om al die verhalen te verzamelen, hebben we jouw hulp nodig!
Klik HIER voor meer info.

 

 

Gedichten lezing Fred Eggink

Maandag 12 december 2022 verzorgde Fred Eggink een lezing die ging over dichten en Buren. Na de pauze gaf hij tips zodat de bezoekers zelf aan de slag konden: Hierbij wat gedichten die door de bezoekers zijn gemaakt.
Download gedichten

 

 

Hand-out lezing Peter Veer

Op 10 oktober heeft Peter Veer een lezing gehouden over de film ‘Goed fruit vindt zijn weg’ uit 1954. Hieronder vindt u de hand-out uit de presentatie met links naar het proefschrift, de film en naar zijn internetpagina die in ontwikkeling is.
Download Hand-Out

 

 

Jubileumboek Historische Kring West-Betuwe. (HKWB)

Vanaf vandaag is de voorverkoop begonnen! “Verhalen van Toen” het jubileumboek van de Historische Kring West-Betuwe. (HKWB) Geschreven door leden met kennis van de streek. Geschiedenis van ouders en grootouders over de periode van ca. 1900 tot ca. 1980. Informatie over de 50-jarige geschiedenis van de HKWB, bewoners van de West-Betuwe, Marijkeschool in Geldermalsen, scheepvaart, bruggen en veren, agrarische ontwikkeling, plattelandsvrouwen en rechten. Ook informatie over uitgestorven beroepen, speciale personen en kastelen. Een boek met veel foto’s en feitjes, kortom een boek om met plezier terug te kijken op de streekgeschiedenis.

U kunt het boek bestellen via het inschrijfformulier op onze website: https://www.hkwb.nl/…/-2789-voorverkoop-gestart-vanaf-nu/ of gewoon even bellen naar het telefoonnummer wat op de aankondiging staat. Een email kan natuurlijk ook: info@hkwb.nl

Verhaal van Gelderland

Op 10 november 2022 verschijnt Verhaal van Gelderland, de rijke geschiedenis van Gelderland – van de vroegste tijden tot nu – in een compleet en prachtig geïllustreerd overzicht. In vier boeken behandelt het Verhaal van Gelderland alle belangrijke thema’s uit het Gelderse verleden. Van de mysterieuze grafheuvels op de Veluwe tot de machtige hertogen van Gelre. Van ordelijke Romeinse legerkampen tot weelderige adellijke landgoederen. Van de gewelddadige verovering van Grol tot de mislukte slag om Arnhem.

Op deskundige en toegankelijke wijze schetsen de auteurs van het Verhaal van Gelderland het eigen karakter van de Gelderse geschiedenis. In hun beschrijving is voor het landschap een centrale rol weggelegd: de hoge en droge zandgebieden van de Veluwe, de vruchtbare en woeste gronden van de Achterhoek en de grote rivieren die van Gelderland een permanente doorvoerregio maakten. Die rivieren verdeelden de huidige provincie in vier (later drie) bestuurlijke kwartieren, een indeling die nu, 1000 jaar later, nog steeds voelbaar is.

Het Verhaal van Gelderland is een integrale en chronologische geschiedenis, waarin politieke, economische, sociale en culturele processen per periode in onderlinge samenhang worden beschreven. Elk boek bestrijkt een eigen tijdvak en is rijk geïllustreerd met honderden afbeeldingen, waaronder tientallen nieuwe kaarten en tekeningen: Gelderland voor het Gelderland werd (tot het jaar 1025)

  • Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom (1025 tot 1543)
  • Gelderland als Nederlands gewest (1543 tot 1795)
  • Gelderland in het Koninkrijk der Nederlanden (van 1795 tot 2020)

Verhaal van Gelderland verschijnt op 10 november 2022 en is al te bestellen bij de lokale (online) boekhandel of op boomgeschiedenis.nl.

 

Nieuwe exposities

Vanaf heden is er op de bovenverdieping van het Streekmuseum een nieuwe expositie ingericht over de Betuwe jongens in Nederlands-Indië. Hierbij zijn geluidsfragmenten te horen van unieke grammofoonplaatjes uit die jaren die in Ingen opgenomen werden met ingesproken teksten van o.a. familieleden.

Vanaf half april is er op dezelfde verdieping ook een portrettengalerij te zien van personen uit Ingen en omgeving van rond 1900, aangevuld met genealogische gegevens. Misschien hangen uw voorouders er ook wel bij?

Nieuw boek van Chris van Estrik

Van de hand van ons lid Chris van Estrik (schrijver van o.a. “Een jongen van het dorp. Honderd jaar Ingen, Een dorp in de Betuwe”) is een nieuw boek verschenen.
Het is het tweede en laatste deel van “Zich zelf een weg baant”.

Het boek kan worden besteld via het mailadres vanesterikchris@gmail.com

Nieuwsbrief HKK&O

Het bestuur streeft er naar om het nieuws van de vereniging kenbaar te maken middels publicatie in “De Baron”.
Voor nieuwtjes die niet kunnen wachten op het verschijnen van De Baron, maken wij gebruik van een digitale nieuwsbrief.

Deze nieuwsbrief wordt verzonden naar de bij de vereniging bekende e-mailadressen. Van een groot aantal leden is echter het e-mailadres niet bekend.

Het bestuur roept u op om uw e-mailadres aan ons kenbaar te maken zodat wij u op de hoogte kunnen brengen van het laatste nieuws.

Dat kan door:

 

Dineke Datema en Evert van Gendt

We ontvingen twee droevige berichten. Dineke Datema, de vrouw van oprichter Arend Datema is op 90 jarige leeftijd overleden. Ook bereikte ons de trieste mededeling dat Evert van Gendt, onze voormalige penningmeester is overleden.
[Overlijdenskaart Dineke Datema]

 

Bijdragen en Mededelingen Gelre 2021

Onlangs verscheen het 112e jaarboek van de historische Vereniging Gelre (ook bekend als Bijdragen en Mededelingen Gelre, kortweg BMG), met weer veel lezenswaardige informatie over de Gelderse geschiedenis. Het jaarboek bevat tien artikelen met gevarieerde thema’s: van prehistorische offermaaltijden tot negentiende-eeuwse tabaksteelt; van de problemen van een Patriotse generaal tot wandelingen in de Gelderse natuur. Het jaarboek is geïllustreerd met prachtige kleurenbeelden en bevat ter afsluiting een flink aantal recensies.
Zie voor meer info “Vereniging Gelre

WOII verhalen gezocht

Als historische vereniging zijn we altijd op zoek naar onze geschiedenis en via deze weg doen we een oproep aan u om uw persoonlijk verhaal met ons te delen. U kunt uw verhaal insturen maar het kan ook d.m.v. een interview, indien gewenst kan het ook opgenomen worden in ons verenigingsblad De Baron. Misschien heeft u nog wel een voorwerp uit WOII met een bijzonder verhaal of een kleine verzameling waar u graag over wilt vertellen zodat het bewaard blijft voor de toekomst. Mail uw verhaal naar info@hkko.nl, ook voor meer informatie kunt u hier terecht.
Belangrijk is dat het betrekking heeft op ons werkgebied, de gemeente Neder-Betuwe en gemeente Buren.

 

Streekmuseum Baron van Brakell digitaal te zien

Begin 2021 heeft het Streekmuseum Baron van Brakell bij diverse tv zenders flink in de belangstelling gestaan. Er zijn door drie partijen filmopnames gemaakt, die op uw tv of computer, telefoon of tablet te zien zijn.

museum>tv
Museum >tv, een videoplatform over kunst, cultuur en design, laat u de mooiste tentoonstellingen en collecties in beeld zien van vele musea in Nederland.
Het Streekmuseum Baron van Brakell is op dit platform te zien onder de volgende link:
https://museumtv.nl/tentoonstelling/de-collectie-van-streekmuseum-baron-van-brakell/#
U kunt het ook op uw tv bekijken als u een extra pakket heeft bij Ziggo of KPN.

De goudschat bij De Ridders van Gelre
Op maandag 23 november 2020 was de Goudschat van Lienden te zien bij TV Gelderland in het programma De Ridders van Gelderland met als onderwerp De Romeinen en de Franken. Vakarcheoloog Stijn Heeren van de Vrije Universiteit Amsterdam vertelde het uitgebreide verhaal achter de goudschat.
De film is te zien onder de volgende link:
https://www.omroepgelderland.nl/gemist?pagina=programma&programma=97&aflevering=48370

Opnames door SRC TV
Verder zijn er tv opnames van het gehele museum gemaakt door de regionale tv zender SRC TV.
Dit is te bekijken via de volgende link:
https://youtu.be/PS4Mhqnzvc0

 

Verzameling oorlogsatrributen met een persoonlijk tintje

In het kader van de Gelderse oorlogsverhalen ging Bas Stegeman (bekend van Ridders van Gelre) voor project ‘WO2-verhaal gezocht’ (Van Rijnbrink, Gelderse Bibliotheken en Erfgoed Gelderland) in 2021 langs bij het Streekmuseum Baron van Brakell.

Op de afdeling WOII vertelt ons lid Sem Arends het oorlogsverhaal van zijn oma, die in het puin haar rapport terug vond.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=F-e6fyMLIUI

Bijzondere oorlogsverhalen

Heeft u ook een bijzonder oorlogsverhaal? We zijn altijd bereid om dat door middel van een interview in de Baron op te nemen.

Tentoonstelling WOII

Voor als straks het museum weer open mag: Op de bovenverdieping van het Streekmuseum is nog het gehele jaar door de tentoonstelling ‘De gezichten achter de knokploeg van Johannes van Zanten’ te zien plus de heel mooie verzameling van oorlogsspullen van Sem Arends en van Gert Jan van Dorland.

Bron: Youtube en https://mijngelderland.nl/

 

Adresgegevens

Provincialeweg 21
4032 NZ Ommeren
Tel. (0344) 60 74 31
b.g.g. (06) 10 71 09 90
E-mail: info@hkko.nl

Openingstijden
Van 1 april tot 1 november:

woensdag t/m vrijdag
van 13.00 tot 17.00 uur
zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur

Openingstijden
Van 1 november tot 1 april:

woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Niet in december
Lid worden? Klik hier!
Websitevragen? website@hkko.nl