NIEUWSPAGINA

Nieuwe exposities

Vanaf heden is er op de bovenverdieping van het Streekmuseum een nieuwe expositie ingericht over de Betuwe jongens in Nederlands-Indië. Hierbij zijn geluidsfragmenten te horen van unieke grammofoonplaatjes uit die jaren die in Ingen opgenomen werden met ingesproken teksten van o.a. familieleden.

Vanaf half april is er op dezelfde verdieping ook een portrettengalerij te zien van personen uit Ingen en omgeving van rond 1900, aangevuld met genealogische gegevens. Misschien hangen uw voorouders er ook wel bij?

Nieuw boek van Chris van Estrik

Van de hand van ons lid Chris van Estrik (schrijver van o.a. “Een jongen van het dorp. Honderd jaar Ingen, Een dorp in de Betuwe”) is een nieuw boek verschenen.
Het is het tweede en laatste deel van “Zich zelf een weg baant”.

Het boek kan worden besteld via het mailadres vanesterikchris@gmail.com

Verzameling oorlogsatrributen met een persoonlijk tintje

In het kader van de Gelderse oorlogsverhalen ging Bas Stegeman (bekend van Ridders van Gelre) voor project ‘WO2-verhaal gezocht’ (Van Rijnbrink, Gelderse Bibliotheken en Erfgoed Gelderland) in 2021 langs bij het Streekmuseum Baron van Brakell.

Op de afdeling WOII vertelt ons lid Sem Arends het oorlogsverhaal van zijn oma, die in het puin haar rapport terug vond.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=F-e6fyMLIUI

Bijzondere oorlogsverhalen

Heeft u ook een bijzonder oorlogsverhaal? We zijn altijd bereid om dat door middel van een interview in de Baron op te nemen.

Tentoonstelling WOII

Voor als straks het museum weer open mag: Op de bovenverdieping van het Streekmuseum is nog het gehele jaar door de tentoonstelling ‘De gezichten achter de knokploeg van Johannes van Zanten’ te zien plus de heel mooie verzameling van oorlogsspullen van Sem Arends en van Gert Jan van Dorland.

Bron: Youtube en https://mijngelderland.nl/

 

Bijdragen en Mededelingen Gelre 2021

Onlangs verscheen het 112e jaarboek van de historische Vereniging Gelre (ook bekend als Bijdragen en Mededelingen Gelre, kortweg BMG), met weer veel lezenswaardige informatie over de Gelderse geschiedenis. Het jaarboek bevat tien artikelen met gevarieerde thema’s: van prehistorische offermaaltijden tot negentiende-eeuwse tabaksteelt; van de problemen van een Patriotse generaal tot wandelingen in de Gelderse natuur. Het jaarboek is geïllustreerd met prachtige kleurenbeelden en bevat ter afsluiting een flink aantal recensies.
Zie voor meer info “Vereniging Gelre

WOII verhalen gezocht

Als historische vereniging zijn we altijd op zoek naar onze geschiedenis en via deze weg doen we een oproep aan u om uw persoonlijk verhaal met ons te delen. U kunt uw verhaal insturen maar het kan ook d.m.v. een interview, indien gewenst kan het ook opgenomen worden in ons verenigingsblad De Baron. Misschien heeft u nog wel een voorwerp uit WOII met een bijzonder verhaal of een kleine verzameling waar u graag over wilt vertellen zodat het bewaard blijft voor de toekomst. Mail uw verhaal naar info@hkko.nl, ook voor meer informatie kunt u hier terecht.
Belangrijk is dat het betrekking heeft op ons werkgebied, de gemeente Neder-Betuwe en gemeente Buren.

 

Streekmuseum Baron van Brakell digitaal te zien

Begin 2021 heeft het Streekmuseum Baron van Brakell bij diverse tv zenders flink in de belangstelling gestaan. Er zijn door drie partijen filmopnames gemaakt, die op uw tv of computer, telefoon of tablet te zien zijn.

museum>tv
Museum >tv, een videoplatform over kunst, cultuur en design, laat u de mooiste tentoonstellingen en collecties in beeld zien van vele musea in Nederland.
Het Streekmuseum Baron van Brakell is op dit platform te zien onder de volgende link:
https://museumtv.nl/tentoonstelling/de-collectie-van-streekmuseum-baron-van-brakell/#
U kunt het ook op uw tv bekijken als u een extra pakket heeft bij Ziggo of KPN.

De goudschat bij De Ridders van Gelre
Op maandag 23 november 2020 was de Goudschat van Lienden te zien bij TV Gelderland in het programma De Ridders van Gelderland met als onderwerp De Romeinen en de Franken. Vakarcheoloog Stijn Heeren van de Vrije Universiteit Amsterdam vertelde het uitgebreide verhaal achter de goudschat.
De film is te zien onder de volgende link:
https://www.omroepgelderland.nl/gemist?pagina=programma&programma=97&aflevering=48370

Opnames door SRC TV
Verder zijn er tv opnames van het gehele museum gemaakt door de regionale tv zender SRC TV.
Dit is te bekijken via de volgende link:
https://youtu.be/PS4Mhqnzvc0

 

Adresgegevens

Provincialeweg 21
4032 NZ Ommeren
Tel. (0344) 60 74 31
b.g.g. (06) 10 71 09 90
E-mail: info@hkko.nl

Openingstijden
Van 1 april tot 1 november:

woensdag t/m vrijdag
van 13.00-17.00 uur
zaterdag van 11.00-17.00 uur

Openingstijden
Van 1 november tot 1 april:

woensdag en zaterdag
van 13.00-17.00 uur

Lid worden? Klik hier!