NIEUWSPAGINA

Uitnodiging Romeinendag op 14 februari 2022

20 januari 2022

Graag nodigen RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland je ook dit jaar weer uit voor een informatieve Romeinen(mid)dag op maandagmiddag 14 februari a.s., tussen 14.00 en 17.00 uur. Net als vorig jaar organiseren we die digitaal, in afwachting van de tijd dat we elkaar weer in levende lijve kunnen treffen.

Presentator Evert van Ginkel zal ons meenemen langs een aantal boeiende én leerzame onderwerpen. Zo geeft Marenne Zandstra, conservator van Museum Het Valkhof, een toelichting op de tentoonstelling Moving Stories, die dit voorjaar in Museum Het Valkhof te zien zal zijn. Archeoloog Joris Habraken neemt ons mee naar Atlantis aan de Rijn en aanvullend daarop deelt archeoloog Jan Verhagen de verrassende resultaten van zijn onderzoek naar de Bijland in Herwen en naar Romeinse kanalen.

Striptekenaar Hennie Vaessen, maker van Wendila, en stripuitgever Marc de Lobie, op dit moment bezig met een eerste deel in een geplande reeks van strips over de Limes, gaan onder leiding van Evert van Ginkel in gesprek over het maken van Romeinse strips. Wat komt daar allemaal bij kijken, tegen welke uitdagingen loop je aan?

Aan het definitieve programma wordt nog gewerkt. We hebben bovendien nog een leuke verrassing voor je in petto. Binnenkort vindt je het volledige programma op onze website.

De uitzending vind plaats vanuit Castellum Hoge Woerd; de bijeenkomst is bij te wonen via een livestream. De link naar de Romeinendag wordt samen met het programma enkele dagen voor de bijeenkomst toegestuurd. Zien we je op 14 februari?

Je kunt je aanmelden via deze link.

Flitspresentatie houden?
Tijdens de flitspresentaties krijgen organisaties en onderzoekers gelegenheid hun nieuwste projecten te presenteren. De flitspresentaties duren telkens 2 minuten en zijn van tevoren opgenomen. Interesse in het houden van een flitspresentatie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Lara Boon via lara@romeinen.nu. De deadline voor het aanleveren van de flitspresentaties is 4 februari.

Verzameling oorlogsatrributen met een persoonlijk tintje

4 april 2021

In het kader van de Gelderse oorlogsverhalen ging Bas Stegeman (bekend van Ridders van Gelre) voor project ‘WO2-verhaal gezocht’ (Van Rijnbrink, Gelderse Bibliotheken en Erfgoed Gelderland) langs bij het Streekmuseum Baron van Brakell.

Op de afdeling WOII vertelt ons lid Sem Arends het oorlogsverhaal van zijn oma, die in het puin haar rapport terug vond.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=F-e6fyMLIUI

Bijzondere oorlogsverhalen

Heeft u ook een bijzonder oorlogsverhaal? We zijn altijd bereid om dat door middel van een interview in de Baron op te nemen.

Tentoonstelling WOII

Voor als straks het museum weer open mag: Op de bovenverdieping van het Streekmuseum is nog het gehele jaar door de tentoonstelling ‘De gezichten achter de knokploeg van Johannes van Zanten’ te zien plus de heel mooie verzameling van oorlogsspullen van Sem Arends en van Gert Jan van Dorland.

Bron: Youtube en https://mijngelderland.nl/

 

WOII verhalen gezocht

4 april 2021

Als historische vereniging zijn we altijd op zoek naar onze geschiedenis en via deze weg doen we een oproep aan u om uw persoonlijk verhaal met ons te delen. U kunt uw verhaal insturen maar het kan ook d.m.v. een interview, indien gewenst kan het ook opgenomen worden in ons verenigingsblad De Baron. Misschien heeft u nog wel een voorwerp uit WOII met een bijzonder verhaal of een kleine verzameling waar u graag over wilt vertellen zodat het bewaard blijft voor de toekomst. Mail uw verhaal naar info@hkko.nl, ook voor meer informatie kunt u hier terecht.
Belangrijk is dat het betrekking heeft op ons werkgebied, de gemeente Neder-Betuwe en gemeente Buren.

 

Streekmuseum Baron van Brakell digitaal te zien

10 januari 2021

De afgelopen tijd heeft het Streekmuseum Baron van Brakell bij diverse tv zenders flink in de belangstelling gestaan. Er zijn door drie partijen filmopnames gemaakt, die op uw tv of computer, telefoon of tablet te zien zijn.

museum>tv
Het museum is sinds kort te zien op museum >tv. Dit videoplatform over kunst, cultuur en design, laat u de mooiste tentoonstellingen en collecties in beeld zien van vele musea in Nederland.
Sinds kort is ook Streekmuseum Baron van Brakell op dit platform te zien onder de volgende link:
https://museumtv.nl/tentoonstelling/de-collectie-van-streekmuseum-baron-van-brakell/#
U kunt het ook op uw tv bekijken als u een extra pakket hebt bij Ziggo of KPN.

De goudschat bij De Ridders van Gelre
Op maandag 23 november was de Goudschat van Lienden te zien bij TV Gelderland in het progamma De Ridders van Gelderland met als onderwerp De Romeinen en de Franken. Vakarcheoloog Stijn Heeren van de Vrije Universiteit Amsterdam vertelde het uitgebreide verhaal achter de goudschat.
De film is te zien onder de volgende link:
https://www.omroepgelderland.nl/gemist?pagina=programma&programma=97&aflevering=48370

Opnames door SRC TV
Ook afgelopen zomer zijn er tv opnames van het gehele museum gemaakt door de regionale tv zender SRC TV.
Dit is te bekijken via de volgende link:
https://youtu.be/PS4Mhqnzvc0

 

Adresgegevens

Provincialeweg 21
4032 NZ Ommeren
Tel. (0344) 60 74 31
b.g.g. (06) 10 71 09 90
E-mail: info@hkko.nl

Openingstijden
Van 1 april tot 1 november:

woensdag t/m vrijdag
van 13.00-17.00 uur
zaterdag van 11.00-17.00 uur

Openingstijden
Van 1 november tot 1 april:

woensdag en zaterdag
van 13.00-17.00 uur

Lid worden? Klik hier!