Kastelen en adellijke huizen

De Betuwe was vroeger rijk aan kastelen en adellijke huizen.

Kaartje met daarin ingetekend alle kastelen en belangrijke huizen in het werkgebied van de Historische Kring Kesteren & Omstreken. De Neder-Betuwe wordt wel één groot kastelenkerkhof genoemd, vele aanzienlijke huizen werden in de Franse tijd of net erna gesloopt. Alleen de kastelen van Echteld en Zoelen zijn blijven staan.

Een aantal van deze kastelen en adellijke huizen vindt u hieronder, in onze bibliotheek en studiezaal kunt u over veel van deze kastelen en adellijke huizen meer informatie vinden.


Kasteel Ter Leede

Ruïnes van het kasteel/huis Ter Leede, 18e eeuw

Een van de machtigste kastelen in het gebied was wel kasteel Ter Leede, gelegen op een strategisch punt nabij Kesteren. Hier woonden aanvankelijk leden uit het geslacht Van Lynden, afkomstig uit Lienden. Later zetelden er de drosten van de graaf van Culemborg.


Ingen, kasteel Geldersweert

Gelegen in de uiterwaard ten westen van de veerovergang Ingen-Elst. Rond 1550 gebouwd door Karel van Gelder, een bastaard van Hertog Karel van Gelre, die er zelf nooit heeft gewoond. Wel zijn kleindochter Elsabe van Gelder, gehuwd met Daniel de Bedarides.


 

Adresgegevens

Provincialeweg 21
4032 NZ Ommeren
Tel. (0344) 60 74 31
b.g.g. (06) 10 71 09 90
E-mail: info@hkko.nl

Openingstijden
Van 1 april tot 1 november:

woensdag t/m vrijdag
van 13.00-17.00 uur
zaterdag van 11.00-17.00 uur

Openingstijden
Van 1 november tot 1 april:

woensdag en zaterdag
van 13.00-17.00 uur

Lid worden? Klik hier!