Historische verhalen
Marsilius van Ingen: beroemde professor kwam uit Ingen?
Joke Honders
In de Middeleeuwen leefde er in de Betuwe niet alleen maar plattelandsadel die zich uitsluitend bezig hield met hun landerijen of bezittingen. Een aantal van hen gingen studeren en hebben het ver gebracht. Zo ook Marsilius van Ingen die volgens een aantal vroegere schrijvers uit Ingen of uit Zandwijk kwam. Lees meer…
Portret van Marsilius van Inghen, getekend door een tijdgenoot.
Aalst en Wijck in de Betuwe
Joke Honders
In een oorkonde uit 1135 blijkt dat de mensen uit Aalst een eigen kerk of kapel mochten stichten om redenen dat ze opeens een water moesten oversteken om naar de kerk in Wijck te kunnen gaan, waar ze voor die tijd kerkten. Het wordt in die oorkonde zelfs de moederkerk genoemd. Christopher Rigg uit Bennekom vroeg mij, waar dit Wijck in de regio van Aalst (Betuwe) gelegen zou kunnen hebben.
Klik hier voor het hele verhaal in PDF-formaat
Driehoek in Aalst, waar mogelijk de kapel stond.
Fectio is niet Vechten
Joke Honders
Fectio was een Romeins fort, ook wel castellum genoemd, dat aan de noordgrens van het toenmalige Romeinse Rijk lag, in Romeinse provincie Neder-Germanië (Germania Inferior). Die noordgrens wordt ook wel de Limes genoemd. Men identificeert Fectio tegenwoordig als het fort Vechten in de provincie Utrecht. In mijn optie baseert men dit op een foute interpretatie.
Klik hier voor het hele verhaal in PDF-formaat
Ingen, Romeinse munt op de Boonkamp
Joke Honders
In 2001 verscheen er een artikeltje in de Gelderlander over het feit dat er in Ingen een munt gevonden was uit de vroeg Romeinse tijd. Het was een van de 8 Romeinse munten die een Ingenaar in zijn woonplaats vond.
Klik hier voor het hele verhaal in PDF-formaat
Boerderij Boonkamp
Botsing van militaire vliegtuigen
Het Nieuws van de Dag Vrijdag 13 october 1933
Een noodlottig vliegongeval is hedenmorgen gebeurd in de Betuwe, ongeveer boven de gemeente Lienden nabij Kesteren. Omstreeks halfelf cirkelden vier militaire vliegtuigen, afkomstig van het vliegkamp Soesterberg, boven de genoemde gemeente. Plotseling vlogen twee der toestellen met groote vaarttegen elkaar op.
Klik hier voor het hele verhaal in PDF-formaat
De ruïne van een der neergestorte vliegtuigen in een weiland onder Lienden.
Een epidemie van rotkoorts te Maurik in 1770
Karel van den Berg
Van december 1770 tot mei 1771 heerste te Maurik in het ambt van de Neder Betuwe een epidemie van “eene kwaadaartige Rotkoorts”. Tien huisgezinnen werden hierdoor getroffen, 44 personen kregen de ziekte en zes stierven eraan, vijf mannen en één vrouw. Lees meer …
Jacob Franszn (ca. 1635-1708) meester-chirurgijn sinds 1657,
bezig met een aderlating, Egbert van Heemskerck I, 1669