Lezingen
De lezingen vinden plaats op onze eigen locatie, het ‘Streekmuseum Baron van Brakell’ en zoals we gewend zijn op de 2e maandag van de maand. In de zomermaanden zijn er geen lezingen.
Archief | In dit archief kunt u van de eerder gehouden lezingen de inhoud nog eens nalezen met eventueel een aanvulling in de vorm van een verslag of nagekomen informatie. |
Vanaf 2022 is door het bestuur besloten dat er aan de bezoekers van de lezingen een bijdrage wordt gevraagd van € 2,00 voor niet leden, voor leden is en blijft het gratis.
In de maanden juni, juli en augustus zijn er geen lezingen.
Maandag 11 september 2023 – 20.00 uur
Streekmuseum Baron van Brakell te Ommeren,
Provincialeweg 21, 4023 NZ Ommeren. Tel. (0344) 60 74 31
Klaas Tammes: De eerste 10 vrouwelijke burgemeesters van Nederland
Inhoud lezing:
Klaas Tammes, sociaal geograaf. Docent Hogeschool Arnhem – Nijmegen, gemeenteraadslid en wethouder van Beuningen, burgemeester van Lienden en Buren.
Nu auteur van onder andere:
- ‘Dwarsligger van beroep’:
de biografie van ridder van Rappard, ooit spraakmakend burgemeester van Gorinchem. - ‘Een verdwaalde intellectueel’:
Hans Gruijters, oprichter van D66 en burgemeester van Lelystad. - Recent: ‘De ambtsketen veroverd!’:
De eerste 10 vrouwelijke burgemeesters van Nederland.
In 1903 maakte premier Abraham Kuyper het wettelijk onmogelijk dat vrouwen burgemeester werden omdat hij vrouwen voor dat ambt ongeschikt vond. In de twintiger jaren volgt dan onder invloed van de eerste vrouwelijke Kamerleden een felle parlementaire strijd tegen vooroordelen die in 1930 gewonnen wordt: vrouwen mogen burgemeester worden. Dan duurt het tot 1946 voordat de eerste vrouw daadwerkelijk tot burgemeester wordt benoemd. Truus Smulders volgt in Middelbeers haar man op die in een Duits concentratiekamp was overleden omdat hij als burgemeester weigerde met de Duitsers mee te werken. Truus was een heel bijzondere vrouw die bijna 20 jaar de enige vrouwelijke burgemeester van Nederland was. Zij wordt nu nog in Middelbeers geëerd als “Ons Mevrouw”. In 1964 worden vrouwelijke burgemeesters benoemd in Leersum en Geldermalsen. Daarna groeide het aantal vrouwelijke burgemeesters langzaam naar nu meer dan 100.
De eerste vrouwelijke burgemeesters waren pioniers, sterke vrouwen in een mannenwereld.
Archief | In dit archief kunt u van de eerder gehouden lezingen de inhoud nog eens nalezen met eventueel een aanvulling in de vorm van een verslag of nagekomen informatie. |