ONZE MUSEUM TOPPERS

In ons museum vindt u diverse bijzondere vondsten,
maar wat maakt een vondst nu een museumtopper?
Dat kan eigenlijk van alles zijn.
Een vondst kan heel zeldzaam zijn, van grote wetenschappelijke waarde, van grote financiële waarde, van bijzondere gaafheid, vanwege het bijzondere verhaal achter de vondst, maar soms ook gewoon omdat het de mensen op ontroerende wijze aanspreekt.
In deze rubriek lichten wij dergelijke vondsten toe.


 

Vondst van een denarius

Carel Versluis

Een mooi en zacht najaarszonnetje scheen over de Kesterense akkers.
Kobus was in de week er voor getipt, dat er op een akker Romeinse scherven waren gevonden. Die zaterdag trok de werkgroep er dus vol goede moed op uit om deze akker nader te gaan bekijken. Van André Schaaij mocht ik de detector weer gebruiken, dit was voor mij pas de derde keer dat ik werkte met zo’n ding [ik ben er nog niet echt handig in hoor] en na wat roestige granaatscherven en zowaar een dubbeltje en een kwartje gevonden te hebben, gingen we wat verder op zoeken. Daar aangekomen was het al heel snel goed raak en vond ik op zo’n 5 a 10 cm diepte in de mooie losse grond m’n allereerste Romeinse munt en wat voor een! Na de munt schoongewreven te hebben zag ik al snel dat het om een zilveren Romeinse ‘Denarius’ ging en toen iedereen ter plekke kwam, wist André al snel te bevestigen dat het een munt uit een vroeg Romeinse periode was. Toen later onze expert Cees-Jan van der Pol er bij kwam werd duidelijk dat het zelfs een Republikeinse Denarius was van ver voor het begin van de jaartelling. Ik werd er helemaal warm van. Die avond werd er nog druk over en weer gemaild en gezocht naar literatuur. Niet lang daarna werd volledig duidelijk dat de munt een Romeins-republikeinse zilveren Denarius is van ca. 125 voor Chr., geslagen in Rome op het Capitool in de tempel van Juno-Moneta. Al met al was mijn eerste Romeinse detectorvondst dus meteen een hele bijzondere en dat maakte het voor mij een onvergetelijke dag.

Afbeelding van een denarius geslagen in Rome onder muntmeester (tresviri monetalis) Mar-cus Porcius Laeca in 125 V. Chr. Voorzijde: afbeelding van de gehelmde godin Roma. De gevleugelde helm werd nog lang als symbool gebruikt toen deze militair al lang buiten gebruik was. Roma is een Romeinse mythologische figuur, de verpersoonlijking van de stad Rome, die als godin werd vereerd. Op de achterkant een vierspan gemend door Libertas (Godin van de Vrijheid), die wordt gekroond door een naar links vliegende Victory (Godin van de Overwinning). Porcius was een volksvertegenwoordiger.

 

Aanvullende info

Denarius – Wikipedia

 


 

Vondst Romeinse Gem

Kobus van Ingen

In de afgelopen tijd hebben er een aantal gebeurtenissen plaats gevonden waarover wij u graag willen informeren. Het meest is het oog lopend was de vondst van een licht beschadigde Romeinse Gem (ringsteen). Deze bijzondere vondst werd gedaan door ons nieuwste werkgroep lid (ze ging voor het eerst mee!) Astrid Cochius uit Zetten. Astrid vond de Gem bij een zaterdagbezoek op een oude vindplaats in Opheusden. De rode Gem is gesneden uit het edelsteen type Carneool. Waarschijnlijk dateert het steentje uit het einde van de eerste eeuw. Op de Gem zijn goed zichtbaar een tweetal paarden waarop personen zitten. Waarschijnlijk zijn dit de Romeinse goden Castor en Pollux, beschermgoden en hulpen van de Romeinse ruiterij.
De Gem heeft een breedte van ca. 11 mm en een hoogte van 8 mm. Kort na deze opmerkelijke vondst hebben we contact gezocht met de vakarcheologen die zijn verbonden aan het Valkhofmuseum te Nijmegen. Ook zij noemden de vondst zeer opmerkelijk, temeer omdat er maar heel weinig Gemmen in Nederland zijn gevonden. Onze werkgroep archeologie vond in eerdere jaren een tweetal Gemmen: één in Randwijk en één in Heteren.
Binnen enkele dagen was de pers van onze bijzondere vondst op de hoogte en de werkgroep presenteerde zich hierbij in meerdere regionale kranten. Inmiddels ligt de Gem in een van onze vitrines en we beraden ons er nog over hoe we zo’n klein object beter zichtbaar kunnen maken.

De Gem met Castor en Pollux.
Gevonden op 17 september 2016 in Opheusden
(foto Carel Versluis – vindster Astrid Cochius).

 

MUNTSCHAT IN LIENDEN

Bijna op de stoep van ons streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren is de Romeinse muntschat gevonden. Vanwege de historische waarde zijn de munten overgebracht naar museum Het Valkhof in Nijmegen. Wel hebben we genoeg sponsors kunnen vinden die voor ons perfecte replica’s hebben gemaakt die tentoongesteld worden in onze vitrine.

Foto van originelen in museum Het Valkhof

 

 

Aanvullende info

Archeologieonline

 

Adresgegevens

Provincialeweg 21
4032 NZ Ommeren
Tel. (0344) 60 74 31
b.g.g. (06) 10 71 09 90
E-mail: info@hkko.nl

Openingstijden
Van 1 april tot 1 november:

woensdag t/m vrijdag
van 13.00 tot 17.00 uur
zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur

Openingstijden
Van 1 november tot 1 april:

woensdag van 13.00 tot 17.00 uur

zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Niet in december
Lid worden? Klik hier!
Websitevragen? website@hkko.nl