Archief mededelingen
======================

15 december 2020

GESLOTEN

Van heden, 15 december 2020, is n.a.v. de nieuwe lockdown het Arend Datema Instituut tijdelijk voor onderzoek gesloten. Ook het Streekmuseum Baron van Brakell is gesloten. Dit in ieder geval t/m 15 april 2021.


22 november 2020

Het museum is weer open en ADI kan weer onderzoekers ontvangen.

Vanaf 25 november is het weer mogelijk om onderzoek bij het Arend Datema Instituut te doen.

Graag van tevoren reserveren via info@hkko.nl. Mondkapje verplicht.
Woensdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.


14 oktober 2020

GESLOTEN

Vanaf heden (14-10-2020) tot nadere berichtgeving is het Streekmuseum Baron van Brakell gesloten voor bezoekers.

Dit geldt ook voor bezoekers aan het Arend Datema Instituut.

Dit besluit is genomen ter bescherming van de gezondheid van onze vrijwilligers en bezoekers.
Wij hopen op uw begrip.


5 september 2020

STEM OP ONS !!

U kunt nog tot 25 oktober op ons stemmen bij de Rabo Club Support.
Als tweede stem bevelen wij u het Streekmuseum Baron van Brakell aan.

U kunt uw stem uitbrengen op de website:
https://www.rabo-clubsupport.nl/west-betuwe/deelnemers

De Historische Kring Kesteren e.o. is aangemeld bij Rabo ClubSupport om in aanmerking te komen voor een donatie, daar hebben we de hulp van andere eigenaren van een Rabo rekening voor nodig. Het bedrag dat wordt uitgekeerd aan de vereniging of stichting is afhankelijk van het aantal stemmen dat een vereniging of stichting krijgt en het beschikbaar coöperatief dividend van de lokale Rabobank.
Alleen leden van de Rabobank mogen stemmen. Elk lid mag 5 stemmen uitbrengen op de verenigingen en stichtingen, waarvan er maximaal 2 op dezelfde vereniging/stichting mag worden uitgebracht.

Natuurlijk ook de whatsapp-groep van uw familie inzetten. Want elke stem telt, toch?
Geef het aan iedereen door.

 


28 augustus 2020

Presentatie Jumboplaatjesboek
De Bloeiende Betuwe

De Bloeiende Betuwe is de titel van het boek dat op donderdag 27 augustus in het Streekmuseum Baron van Brakell is gepresenteerd. Het is een verzamelboek voor historische plaatjes, een actie van de Jumbo Lienden en de Jumbo Maurik. Harrie Kremers van Jumbo Lienden overhandigde burgemeester Jan de Boer van de gemeente Buren het eerste exemplaar. Het boek is tot stand gekomen met medewerking van de vrijwilligers van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Van twaalf dorpen uit het werkgebied van de Historische Kring kunnen plaatjes verzameld worden.

teste op tekstAlle medewerkers van de Historische Kring met de burgemeester van Buren en
Harrie Kremers van de Jumbo Lienden. Foto: Rick Reparon.

De Betuwe in bloei
Dat de Betuwe een van de mooiste streken van het land is, daar zijn we het allemaal wel over eens. In maart dit jaar ontstond het ambitieuze idee bij Jumbo Lienden en Maurik om een historisch album te maken van maar liefst 12 dorpen; Lienden, Maurik, Ommeren, IJzendoorn, Rijswijk, Ochten, Echteld, Opheusden, Kesteren, Eck & Wiel, Ingen en Zoelen. Dit omdat elk dorp zijn eigen identiteit heeft maar er vanuit het ontstaan van de dorpen ook veel overeenkomsten in hun geschiedenis zijn te ontdekken. De vrijwilligers van de Historische Kring, het Arend Datema Instituut en het Baron van Brakell museum omarmde het plan vol overgave en er werd een team van 16 schrijvers geformeerd. Toen, nog niet wetende, dat er elk moment een zwarte bladzijde in de geschiedenis bijgeschreven ging worden. De Corona-crisis brak uit precies in de periode waar dit gebied bekend om staat; de bloesemtijd. Toeristen bleven weg, de horeca moest dicht en bloesemtochten en andere evenementen werden afgelast. De werktitel van het boek ‘De Betuwe in bloei’ kreeg een bijzondere lading. Het troostlied van net na de tweede wereldoorlog ‘Ooit zal de Betuwe in bloei weer staan’ kon weer van stal worden gehaald. Al met al heeft het geresulteerd in een werkelijk prachtig boek met zo’n 300 unieke foto’s waarvan er 216 spaarplaatjes zijn geworden. Deze plakt u zelf in een kwalitatief zeer hoogstaand boek. Dit boek kunt u gratis afhalen bij Jumbo Lienden en Jumbo Maurik tegen inlevering van de flyer die iedereen in deze plaatsen deze week per post ontvangt. Wij wensen u daarom heel veel lees- en verzamel-plezier en hopen dat u met nog meer trots kijkt naar de Betuwe. De Betuwe die, wat er ook gebeurt, ALTIJD in bloei zal staan.

 


23 augustus 2020
De nieuwe ALV vindt plaats op maandag 5 oktober, aanvang 20.00 uur in het Dorpshuis te Kesteren.
Er zal dit keer geen lezing na afloop zijn.

De ledenvergadering is uitsluitend bedoeld voor leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. U dient zich vóór 15 september aan te melden via secretaris@hkko.nl of telefoonnummer 06-30041312. Houdt u a.u.b. de website goed in de gaten voor het geval er onverhoopt opnieuw beperkende maatregelen worden getroffen. Als de vergadering niet doorgaat, zullen we daarvan melding maken.
De agenda vindt u in de Baron van eind augustus.


7 juli 2020
Het ADI is per 1 augustus weer open voor bezoekers. U dient zich van tevoren telefonisch aan te melden bij het ADI tijdens de openingsuren. (Zie elders op de site). Of via info@hkko.nl

In het museum zelf mogen vanaf 1 juli maximaal 50 bezoekers tegelijk zijn, wel op anderhalve meter afstand. Telefonisch aanmelden kan tijdens de openingsuren. Zie de website Streekmuseum Baron van Brakell.

Voor een bezoek aan de archeo-hotspot s.v.p. aanmelden bij archeologie@hkko.nl. Dit kan vanaf 1 augustus.
De woensdagavondopenstelling kan i.v.m. corona tot onbepaalde tijd niet doorgaan. Houdt u s.v.p. de website in de gaten.


7 juli 2020
Bestellen Tabula Batavorum 2020
Terugblik, het jaarboek van de Stichting Tabula Batavorum kunt u ook dit jaar weer bestellen. Het thema voor 2020 staat in het teken van de oorlogsherdenking en dan met name de bijzondere persoonlijke verhalen in het Rivierengebied.

Kosten

• € 6,50 bij zelf ophalen.
• € 11,50 bij verzending.

Bestellen

Om te bestellen stuurt u een mail naar penningmeester@hkko.nl met daarin uw lidnummer, uw naam, adres en telefoonnummer.
S.v.p. in de mail duidelijk aangeven of u de Tabula zelf komt ophalen of dat hij verstuurd moet worden.

Betaling

U dient het verschuldigde bedrag over te maken vóór 1 oktober 2020 onder vermelding van Tabula, lidmaatschapsnummer en adres. Dit voor een juiste afhandeling. Vorig jaar was er veel onduidelijkheid. Er wordt namelijk wel eens onder een andere naam gestort.
Op bankrekeningnummer: NL30 RABO 0331957183
Nb. Niet betaalde Tabula’s worden niet in behandeling genomen.

Zelf afhalen

Elke woensdag- of zaterdagmiddag bij het ADI in Ommeren ( vanaf 15 november).


2 juni 2020
Per 3 juni zal het Streekmuseum Baron van Brakell, weer beperkt geopend zijn. Details, zie website van het streekmuseum. Het aantal bezoekers is beperkt tot 30 juni 2020, tot 30 per dag. Reservering van bezoek is verplicht. Wat heeft dit voor gevolgen voor het Arend Datema Instituut, de Archeo Hotspot en ook de samenkomsten van de werkgroep Archeologie op iedere zaterdagmiddag? In het museum is een verplichte looproute, deze gaat door de gang waar de tentoonstelling is van de Gezichten achter de Verzetsgroep Johannes van Zanten. Hier zijn ook veel voorwerpen te zien uit onze streek, samengebracht door Sem Arends en Gertjan van Dorland.

De Archeo Hotspot, het Arend Datema Instituut, blijven tot en met 30 juni gesloten. Op deze wijze hebben we de gelegenheid om aanpassingen in deze afdelingen te doen i.v.m. de richtlijnen van het RIVM en door te werken met een minimaal aantal vrijwilligers, ontstaat de maximale ruimte om bezoekers in het gehele museum te kunnen ontvangen. M.b.t. de archeologische werkgroep, deze zal tot 30 juni op zaterdagmiddag niet bijeenkomen in het museum. De plaatsen waar men samenkomt zullen bij privé personen zijn. Wil je komen op zaterdagmiddag, neem contact op met Carel Versluijs en/of André van Ingen.

De algemene ledenvergadering die gepland stond op 23 maart 2020 in het streekmuseum Baron van Brakell, provinciale weg 21, te Ommeren hebben we helaas nog niet kunnen houden. Door alle eisen (1,5 meter afstand regels), is realisatie van een ledenvergadering in de zaal van het museum, praktisch niet mogelijk (maximaal 40 personen). We zullen moeten uitkijken naar een alternatieve locatie waar veel meer leden ontvangen kunnen worden.

Lezingen. Het aantal bezoekers van lezingen was in de afgelopen twee jaar stapje voor stapje gegroeid naar gemiddeld 90 per avond. Lezingen zijn belangrijk voor de vereniging, op deze wijze kunnen wij ons presenteren voor een breed publiek. Voor de lezing gevers is het ook altijd heel prettig als er een goede opkomst is. Mocht de 1,5 meter problematiek blijven, dan zullen we ook voor de lezingen naar een alternatieve locatie moeten uitkijken. Meer info volgt zo snel mogelijk.


19 maart 2020
In verband met het corona virus, is er in ieder geval tot 8 april geen woensdagavond openstelling.
Wij volgen de instructies van het RIVM. Communicatie gaat via de website.


19 maart 2020
De algemene ledenvergadering die gepland stond op 23 maart 2020 in het streekmuseum Baron van Brakell, provinciale weg 21, te Ommeren, moeten we helaas annuleren i.v.m. de risico’s rond het corona virus. Een nieuwe datum zal worden gepland nadat de risico’s op besmetting door het corona virus zijn geminimaliseerd. Wij zullen ons hierbij baseren op de informatie die we krijgen van het RIVM.

Dit geldt ook voor de woensdagavond openstelling van het Arend Datema instituut. De woensdagavond openstelling gaat in ieder geval niet door tot 8 april 2020.

Het streekmuseum baron van Brakell is vanwege dezelfde reden gesloten tot in ieder geval 6 april 2020.

Hopelijk komt er snel verbetering in de situatie.

Adresgegevens

Provincialeweg 21
4032 NZ Ommeren
Tel. (0344) 60 74 31
b.g.g. (06) 10 71 09 90
E-mail: info@hkko.nl

Openingstijden
Van 1 april tot 1 november:

woensdag t/m vrijdag
van 13.00-17.00 uur
zaterdag van 11.00-17.00 uur

Openingstijden
Van 1 november tot 1 april:

woensdag en zaterdag
van 13.00-17.00 uur

Lid worden? Klik hier!